Сдружение "Книгини"

с. Челопек, ул. "Никола Марков-Колката" 1
knigini.bulgaria@gmail.com

Предприятия

Виж всички

Сдружение „Книгини“ сме инициатор и двигател на идеята за създаване на първото в България село на книгата и пълноправен член на Международната организация на градовете на книгата - International Organisation of Book Towns . На 9 ноември 2019 г. врачанското село Челопек официално бе провъзгласено за първото българско село на книгата.

Основатели сме на първата в българско село книжарница с мисия – Книжарничка „Извор“ – с. Челопек / Izvor Bookshop, в която се продават антикварни, употребявани и нови книги. Средствата от продадените книги са предназначени за инициативи на сдружението, сред които бе и вдъхването на нов живот на затворената детска градината в селото и настоящ център „Книгини“, чието официално откриване се състоя на 30 април 2022 г.

В център "Книгини" - с. Челопек се намира и социалното предприятие Творилница "Добрини", в което творят жени в неравностойно положение от селото. Те изработват ръчно глицеринови сапуни, восъчни свещи, картини от скандинавски мъх и рециклирана хартия. 

Инициативи:

  • УНИКАЛЕН И ПЪРВИЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ VR ПРОДУКТ, представящ по атрактивен и иновативен начин десет от най-красивите природни забележителности на Врачански регион, е създаден по наша идея и в изпълнение на родолюбивата мисия на сдружението ни. VR продуктът „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“ получи много висока оценка както от български, така и от чуждестранни туристи. 
  • „РециКНИГИрай“. Това е една от възможностите за вдъхване на втори живот на стари книги и списания. Всички дарени книги в кампанията ни „РециКНИГИрай“ разпределяме в няколко направления. Нуждаещите се от малка „поправка“ книги, ще бъдат реставрирани, а онези, които са много повредени, стават обект на приложно изкуство, в интериорния дизайн, и в работилници за правене на рециклирана хартия, друга част от книгите стават част от библиотечните кътове, както и към фонда на книжарничката с мисия.
  • в партньорство с Община Враца и кметство Челопек е поставянето на тематични табели с откъси от произведения на български и чуждестранни автори в село Челопек, на български и английски език.